Gesteunde projecten

Image
TU Delft Logo

Afdeling Waterbouwkunde van de Technische Universiteit Delft

In het C.J. Zanen Leerprogramma en Video Observatorium Zandmotor leren studenten en (toekomstige)  professionals de laatste innovatieve technologieën ten behoeve van nieuwe kustwaterbouwkundige toepassingen. Nieuwe kustwaterbouwkundige toepassingen zoals de Zandmotor waar een duurzaam toekomstperspectief voor veiligheid, natuur en klimaat belangrijke thema’s zijn.

De Zandmotor is een zogenaamde mega-suppletie van zand in de vorm van een schiereiland voor de kust van Den Haag/Monster. Het is inmiddels wereldwijd een toonaangevend voorbeeld van hoe we onze kust duurzaam kunnen beschermen. De 20 miljoen kubieke meters zand in het schiereiland zal met verspreiding door natuurlijke processen het kustlandschap versterken en daarmee ruimte creëren voor veiligheid, natuur en recreatie. De Zandmotor is een uniek leerproject voor onderzoek en educatie van waterbouwkundige studenten en (toekomstige) professionals.

Op de Zandmoor hebben inmiddels honderden studenten, leerlingen, onderzoekers en (internationale) professionals onderzoek gedaan, onderwijs genoten of een bezoek gebracht aan het C.J. Zanen Leerprogramma en Video Observatorium Zandmotor. De afdeling waterbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft dankt stichting ZABWAS voor de donatie die deze unieke faciliteit mogelijk heeft gemaakt.

 

Image
Het Mauritshuis

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis is Stichting Zabawas ontzettend dankbaar met de genereuze steun voor de tentoonstelling In "volle bloei". De tentoonstelling, die de aftrapt vormt van het jubileumjaar van het Mauritshuis, toont de mooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.  Maar niet alleen de schilderijen stelen in deze tentoonstelling de show. Dankzij de steun van Stichting Zabawas hebben we bijzondere, duurzame wanden voor de tentoonstelling kunnen laten maken. Ze zijn gemaakt van bloemresten uit de bloembollenhandel. De bloemen zijn in het doek geplet, zodat de structuur van de bladeren te zien is. 

Image
Logo Vechtzomp

Ommer Vechtzomp

Al een aantal jaren leeft in Ommen het plan een replica te bouwen van een Vechtzomp. Als gevolg van de bouw van twee soortgelijke scheepjes in het Vechtdal, zijn deze plannen in een stroomversnelling gekomen. Immers, het “gat” in het vaargebied moet worden opgevuld zodat er aansluiting ontstaat met de andere zompen en de hele Vecht wordt bestreken.

Deze ‘Zompen’ zijn door hun platte bodem en geringe diepgang geschikt voor ondiep water. Tussen begin 18e en begin 20ste eeuw zijn er meer dan 1000 Zompen gebouwd. Daar is er helaas niet één van bewaard gebleven. Het was in die tijd het transportmiddel in Oost-Nederland. Zo werd er onder andere Bentheimer Zandsteen vanuit Bad-Bentheim (net over de grens aan de Vecht) mee vervoerd naar de Zuiderzee en daar overgeslagen. Het Paleis op de Dam en de Dom van Utrecht zijn uit dat materiaal opgetrokken!

Het grote verschil met de anderen is, dat Ommen het schip niet professioneel laat bouwen, maar vrijwilligers de handen uit de mouwen laat steken en de bouwmaterialen zoveel mogelijk uit het eigen Vechtdal wil betrekken. Wel is er een deskundige Scheepstimmerman aangetrokken voor de begeleiding, is er een bestuur gevormd en zijn statuten opgesteld en gedeponeerd. De bouwperiode loopt van juni 2020 tot begin 2023. De tewaterlating is voorzien voor april 2023. Er kunnen 25 passagiers mee aan boord voor rondvaarten. Naast de historie van dit soort scheepjes gaat het nadrukkelijk ook om een ‘middel’ om de rivier de Vecht, de natuur en de geschiedenis van het Vechtdal onder de aandacht te brengen. Er gaat naast de schipper altijd een gids mee aan boord!

Welkom aan boord!

Image
Emma Kinderziekenhuis

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis

Eén op de twaalf kinderen wordt al voor de 37ste week van de zwangerschap geboren en jaarlijks ruim 2.000 kinderen zelfs voor de 32ste week. De start van hun leven heeft een enorme impact op de kwaliteit van hun leven als opgroeiend kind en later als volwassene. Daarom verdienen zij de allergrootste aandacht en beste zorg.

In 2022 werd het nieuwe expertisecentrum IC Neonatologie in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam geopend. De eerste 18 bedplekken zijn inmiddels in gebruik genomen en in 2023 zal het gehele expertisecentrum zijn deuren openen. Deze nieuwe intensive care couveuse-afdeling is er voor de allerkleinsten. Op de nieuwe afdeling heeft ieder kind een eigen kamer waar ook een ouder kan blijven slapen. Stichting Zabawas maakte de aanschaf van één van deze single-bedden mogelijk.

De opening van de IC Neonatologie is een grote mijlpaal voor het kinderziekenhuis én voor de Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis die zich inzet om de zorg in het Emma nóg beter te maken. De Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis is de Stichting Zabawas enorm dankbaar voor hun steun!